Verksamhetsberättelse 2018

År 2018 var Gråbo Ridklubbs 37:e verksamhetsår och medlemsantalet var vid årets slut

267st, 21 män och 246 kvinnor varav 145 st 0-20 år. Medelåldern var 27 år. Styrelsen har haft 10 protokollförda styrelsemöten samt ett antal arbetsmöten. Ett årsmöte hölls 1/3–2018. Medlemsavgiften för år 2019 bestämdes då till 300 kr junior, 475 kr senior och 750 kr för familj. Efter en sommar med svår torka och höjda foderpriser, infördes ett sk fodertillägg på ridavgifterna som säkrade klubbens ökade foderkostnader.

Ridskolan

Ridskoleverksamheten har under året haft i snitt ca 150 ridande elever per vecka. Lektioner hölls 5 dagar i veckan och förutom ordinarie lektionsridning arrangerades:

- teorilektioner

- hoppning för lektionsryttare

- dagridläger

- hoppkurser

- vuxenkvällar

- luciafirande

Lerums Gymnasieskola har haft en mindre verksamhet inom den sk, ridprofilen förlagd på anläggingen och i samband med den hyrt in ridskolehästar Tre dagar i veckan har personer med funktionsvariation haft möjlighet att rida. Instruktörer på ridskolan har varit verksamhetschef Kicki Asp samt instruktörerna Pernilla Larsson, Kerstin Andersson och Johanna Forsman.

Daglig verksamhet har två personer på egen praktik i klubbens verksamhet.

I slutet av året köpte klubben halvblodshästen ”Holland”. Klubben äger vid årets slut 13 hästar.

Anläggningen

Under året kunde Lerums kommun bygga en ny paddock efter att föreningen samlat ihop de 625 000 kr som föreningen bidrog med. Pengarna kom från Sparbanken Alingsås och ett antal företag och privatpersoner, pantinsamling samt bidrag från Riksidrottsförbundet. Utöver det har föreningen också köpt material till staketet runt paddocken. Den nya paddocken byggdes av Lerums kommun och färdigställdes i slutet av december.

Tävling

Tävlingar arrangerade av klubben

En lokal/regional dressyrtävling för ponny och häst arrangerades tillsammans med Stålebo RK helgen 16–17/6.  Klubben har arrangerat 14 Pay&Jump och Pay&Ride under året i både hoppning och dressyr med färre starter pga av dåligt underlag. En pay & Jump fick ställas in pga att underlaget frusit.

KM i dressyr och hoppning arrangerades två helger under försommaren.

Klubben hade under året totalt 15 licensierade ryttare varav:

Licens Junior upp till 18 år 3 st

Licens Senior från 19 år 2 st

Endagarslicens oberoende ålder 10 st

Under årets första hälft var 13 hästar medlemsuppstallade och i slutet av året är det 12 eftersom ridskolan har två platser. Alla tillgängliga platser har varit uthyrda under hela året.

Klubben har under året anordnat teorikurser, städdagar samt arbetsdagar. Innan midsommar anordnades terminsavslutning i form av jordgubbs- och sillhoppning och i december firades Lucia. Klubben anordnar regelbundet hopp- och dressyrträning för medlemmar med egen häst.

Utbildning

Under året har både personalen och styrelsemedlemmar kontinuerligt deltagit i olika utbildningar arrangerade av distriktet samt fortbildning i ridning av våra lektionshästar på Västergården.

All utbildning har finansierats via SISU.

Cafeterian har varit igång under tävlingsdagar och andra arrangemang och då har caféet fungerat bra.

Ungdomssektionen har varit aktiv under året och genomfört flera aktiviteter som riktar sig till föreningens barn och ungdomar:

-        Ponnyridning på Gråbotorget

-        Familjedag

-        Halloweenkväll

-        Luciashow

-        Ridande lucia på Gråbotorget

-        Begagnat försäljning

-        Göteborg Horseshow

-        Vi i stallet

”Panta mera” har varit en löpande kampanj för att samla in pengar till en ny paddock.

Fina priser har sponsrats till tävlingarna.

Ordförande:                  Maria Lund

V. ordförande:               Ewa Rockmyr